vreme

Zakaj tečemo maraton 42.195 kilometra?

Maraton je najdaljša tekaška atletska disciplina. Šteje za najtežjo  atletsko disciplino nasploh. To je panoga v spomin na zmagovalno bitko iz antične Grčije, kjer naj bi grški vojak tekel iz Maratona v Atene, oznanil » zmagali smo nad Perzijci »se zgrudil in umrl. Dolžina maratona sprva ni bila določena. Nekaj prvih olimpijskih maratonov je bilo dolgih okoli 40 kilometrov, približno toliko kot razdalja od Maratonskega polja do Aten.

Na olimpijskih igrah v Londonu leta 1908 je bila predvidena proga znova dolga približno 40 kilometrov, a sta kralj Edvard VII in kraljica Aleksandra želela, da je start pri gradu Windsor, kar je progo podaljšalo na 42 kilometrov. Kraljica je imela še eno željo, saj je hotela najboljši pogled na cilj, kar je pripomoglo h končni razdalji 42.195 kilometra. Tako je leta 1921 mednarodna atletska zveza (IAAF) sprejela kot uradno dolžino maratonske preizkušnje in še velja danes.

Tako je maratonsko razdaljo  » določila« angleška kraljeva družina.

V zadnjih letih smo priča neverjetnemu tekaškemu fenomenu. Vse več ljudi teče, maratonov je vedno več. Ljudje so tudi vse bolj ozaveščeni o zdravem načinu življenja.

 Kako tek vpliva na zdravje?

  • Tek je učinkovit za boljše psihofizično stanje in deluje kot zdravilo zoper depresijo.
  • Učinkovit je pri nižanju krvnega tlaka, saj pomaga pri ohranjanju elastičnosti arterij.
  • Tek vpliva na povečanje pljučne kapacitete,pljuča krepi in ohranja močna.
  • Tek krepi tudi srčno mišico in je dobra preventiva pri preprečevanju srčne kapi.
  • S tekom ostaja posameznik v formi,ohranja primerno telesno težo .

Še bi lahko naštevala iz lastnih izkušenj. Redno tečem sedem let dva do trikrat na teden. Pred Berlinskim maratonom sem kljub dobremu počutju obiskala osebnega zdravnika in kardiologa, ki nista imela pripomb na  moje dobro počutje. Tako sem na 44. BMW Berlinskem maratonu 24.9.2017, pretekla » kraljevo disciplino« v času 3 ure,37 minut in 44 sekund. Ko si del štirideset tisoč maratoncev iz celega sveta ,milijon  gledalcev ob trasi,pred tabo stojijo na startu  najhitrejši zemljani  je  emocije  res težko opisati.  Berlinski maraton slavi za najhitrejšega  od šestih največjih  na svetu. Od leta 2014 je na Berlinskem  maratonu tudi  nov  svetovni rekord.

Ko treniram mi ni pomemben čas za pretečene razdalje. Vedno sem  boljša od tistih, ki so doma na kavču. Sem zelo zadovoljna in hvaležna za vse kar lahko počnem pri teh letih.  S tem si ohranjam zdrav duh v zdravem telesu. Poizkusite! Le pogumno nikoli ni prepozno.

Marija Brumen!

Zg. Korena; 12.11.2017

 

 

aktualno

termini

kontakt

partnerji

sponzorji