vreme

Maraton po modri črti

V maju sem pisala na blogu o prvem maratonu in obljubila, da se javim čez nekaj mesecev, ko pretečem drugega. Na pobudo še vedno uspešne slovenske maratonke Helene Javornik sem se junija prijavila na 35. maraton v Španski Valencii. Helena mi je zaupala, da bo v Valencii tekla svoj 49. maraton in da je tam zelo lepo. In res je tako.

Čez poletne mesece sem trenirala kot običajno dvakrat včasih trikrat na teden. Teki so bili le nekoliko daljši. Vsako jutro pa že nekaj časa naredim nekaj vaj za moč ( trebušnjaki, sklece,počepi…).Odtekla sem tudi tri polmaratonske ( 21.095km) razdalje in tako dosegla nov osebni rekord na polmaratonu v Ljubljani 25. oktobra s časom 1ura 46 minut in 39 sekund. To je pomenilo v moji kategoriji odlično 16. mesto in odlično izhodišče za maraton v Valencii.

Začetek mojega novega podviga se je začel v petek trinajstega novembra 2015. Odpotovali smo v toplo Valencio. V soboto smo odšli na prireditveni prostor, kjer smo si dvignili štartne številke in ogledali tekaški sejem. Med hojo sem opazila ob robu ceste modro črto, za katero nisem vedela kaj predstavlja. Tekaški trener Borut Podgornik mi je razložil, da so vsi večji svetovni maratoni označeni z modro črto, ki predstavlja idealno linijo. Pošalil se je: modro sledi modri črti in bo cilj dosežen. Motivacija se mi je kar dvignila, da bom doživela nekaj novega in da bom prisotna na svetovno velikem maratonu. S Heleno sva si polnile glikogenske zaloge in jedle testenine za kosilo in večerjo. Čutila sem napetost v mišicah. Heleno so že cel teden mučile želodčne težave, zato je jedla bolj malo.V glavi so se mešali občutki in misli so bile pozitivne v upanju, da maraton pretečem cca v štirih urah. V posteljo sem legla že ob dvajseti uri in še enkrat pregledala načrt proge, ki sem si jo dobro zapomnila. Vedela sem ,da se bo proga nekje na triindvajsetem kilometru začela rahlo dvigati in vse tja do dvaintridesetega kilometra . Moči bo treba modro porazdeliti do cilja.

Vstala sem ob peti uri,vreme je bilo idealno. Po zajtrku sva se z možem Vilijem odpravila iz hotela in skupaj smo odšli z Heleno in Borutom na prireditveni prostor, kjer se ja zbrala ogromna množica maratoncev(17.000). Rahla nervoza mi je dobro izpraznila črevesje, tako da med tekmo ni bilo težav. Srečali smo še nekaj znanih slovenskih maratoncev, med katerimi je bila Mariborska atletinja Daneja Grandovec, ki si je zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru s časom 2:40:23. Štart se je zelo hitro približeval. Po ogrevanju in razteznih vajah smo odšli v startno – ciljni prostor ter se skladno s pripravljenostjo razvrstili v cone. Helena je bila povabljena med elito. Počutila sem se odlično in postala sem čisto mirna. Že po nekaj kilometrih sem vedela, da mi gre super,z pozitivnimi mislimi, da je vsak korak bližje cilju. Dohitela sem skupino maratoncev s ciljnim časom, ki so ga imeli na balonu 4:00:00. Uf to bi bilo res fantastično, če jim bom lahko sledila do cilja. Nekje na petnajstem kilometru sem začutila, da so prepočasni in jih odločno prehitela. Užitek je bilo nastopati ob taki množici maratoncev in navijačev, ki so nas spremljali ob celi progi. Modra črta me je dobesedno vlekla in na šestintridesetem kilometru sem še imela moči za pospešek. Bila sem brez bolečin. Čutila sem, da mi bo uspelo in to krepko pod štirimi urami,kar so bile zame prejšnji dan samo sanje .Bolj ko sem se približevala cilju,bolj so navijači navijali,meni pa se je zdelo , da tečem vedno hitreje. Ob vstopu v 42-i kilometer sem dvignila roke visoko v zrak,snela zaščitno kapo pred soncem in zalile so me solze sreče. Te občutke je težko opisati, bili so nepopisni. Toko tekaško avanturo moraš samo doživeti. Po modri preprogi cca 300 m pred ciljem sem še lahko finiširala in ura je pokazala 3 ure 55 minut in 5 sekund. Z doseženim časom sem se bila super zadovoljna in se tako uvrstila v svoji kategoriji na 34. mesto, svoj prvi maraton pa poboljšala za 29 minut.

Zastavljeni cilj je bil krepko presežen ob zavedanju, da je še vedno ostalo nekaj rezerve za naslednji maraton. Ob koncu leta bom naredila moder načrt za leto 2016.

Glede na to, da se bliža božični čas in Novo leto vam želim obilo sreče, zdravja,medsebojnega razumevanja, vsem tekačem pa obilo užitkov pri teku.

Marija Brumen

Zg. Korena, 21. 11. 2015

aktualno

termini

kontakt

partnerji

sponzorji